November 2006

Fredagen den 3e ringde Mats och funderade om lördagen skulle passa till skolflyg. Prognoserna var minusgrader på morgonen och blåsigt upp mot dagen så vi kom överrens om söndagen som skulle bli något varmare men blåsig. Vi har kvar en del teori så vi kan ta lektion i klubblokalen om det blir för dåligt väder.
Söndagen den 5 november samlades det trogna gänget elever efter allhelgonafirandet. Det var riktigt hård vind och flygning uteslutet. Mats höll teoriundervisning och berättade om hur man beter sig för att inte riskera säkerheten.

1. Frekvensklämma och kontroll med de som befinner sig på fältet INNAN man plockar fram sin radio och slår på den.
2. Kontroll av flygplanet så att allt är helt och fungerar innan man startar.
3. Var och när får man flyga.

Och så gick vi igenom lite aerodynamik.

Sedan blev det bygge en stund innan vi åkte hem.

Det startades ett byggprojekt med en modell från en ritning i tidningen RCM&E dec. 2002. Modellen heter AeroVan och är tvåmotorig med en spännvidd på strax under 1,5 meter. Alex tränar flitigt på simulatorn.

Tisdagen den 7 november. Kvällen var mörk och det var ingen idé att besöka fältet innan byggningen även om det var varmt och ingen farlig vind.

Nu är det massor med projekt på gång:
David fastnade för RC-flugan i den nya Modellflygnytt.
Jeppe har förutom en helt ny Raven från Airmedia byggt en depronkärra typ Davids elkärra som han flugit med senaste året.
Alex skär ut delar och slipar för att bygga AeroVan 2.

Mellanbyggdag - några timmar ledigt.
Fönster i kroppen = överkurs, likaså "lätthålen" i spryglarna.
 
 
Den 12 november är det Fars Dag men det hindrar inte tre flitiga juniorer.
Klockan 10 kunde man knappt sticka näsan utanför dörren på grund av ösregn med hagelinslag. Klockan 11 kunde inget hindra oss från att åka ut på fältet.

Prognosen för dagen var stark vind 10-13 m/s men verkligheten var mycket vänligare med gissningsvis 3-5 m/s och lite mera vid HKG-tävlingen.

Trimning av HKG och skolflygning - och så tittade ordföranden upp med sin röda Focker.

Skolflygarna fick träna stall, spinn/störtspiral och flygning med attityd/hög anfallsvinkel. Det sista är inte helt lätt med en så lätt modell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klockan 12 var det planerat HKG-tävling och Snobben kunde inte vänta utan trimmade upp sig i toppen av en fur vid fältet. Alex kastade bort vingen på sitt plan vid andra tävlingskastet och fick en sekund. Sedan fick han låna ett plan av Hugo och med det fick han fin luft och vann tävlingen som vi numera flyger på "Mats fält".

Den 14 november var det Johan som var byggledare. Efterhand tittade David och Ulf ner så vi var nio personer och byggde eller planerade.

"pappa - jag vill inte hem klockan åtta"
"men det är ju skola i morgon och så har du spelning"

 

Johan studerade bygganvisningar noggrant och bygger några nya lunsar. Ulf inventerade lister och planerade för att komplettera förrådet med sådant vi har förbrukat mycket av.


Den senaste Modellflygnytt inspirerade till att bygga RC-flugor. Flugan är ju en av klubbens tävlingsmodeller som vi kör med inomhus på vintern. Björn i Hultafors hade en artikel i MFN där han byggt en förstorad flugan i 3 mm depron.

" Jeppes är större än Davids" - och i stort sett klar - det fattas bara lite förstärkningar i vingkanterna och varken Hobbyfixarn eller Havanna hade kolfiberstavar hemma.

Vi väntar på uppvisning i Tianshallen den 25 november.

Lördagen den 18 november samlades några mer eller mindre arbetssugna medlemmar på fältet för att röja sly. Främsta orsaken är att öka framkomligheten när vi ska hämta våra handkastglidare men även för att hindra att vår inflygningssträcka växer igen för oss.
Som vanligt var Johan hjälten med sina bensindrivna maskiner. En som jobbade mot låga odds var Mats som ville elda upp grenarna direkt fast det var surt och blött och egentligen omöjligt så återstod enbart lite glöd och aska fram mot kvällen. Eldplatsen patrullerades hela kvällen med jämna mellanrum men hög fuktighet och ingen vind gör riskerna väldigt små.
En "gammal krutgubbe" som varit med i klubben från början tittade upp för att hälsa på. De nya lätta och bekväma elmodellerna kanske kan locka till en nystart?
Söndagen den 18 november - nu är det höst och gårdagens mulna väder är bytt mot klar himmel och solsken som får fukten att stiga ur marken och bilda fina slöjor. Det var kallt i skuggan och den klara luften hade sänkt temperaturen så landningsbanorna var istäckta på morgonen.

Detta var säsongens sista schemalagda skolflygning. Eleverna fick flyga var sitt pass både med Lajban och med vårt nya elplan. Det skulle tränas stall, spinn och långsamflygning. Båda planen är egentligen "för snälla" för att kunna provoceras. En av gubbarna från föreningens barndom tittade upp och fick prova på hur det känns med elflyg.

Sammanfattning av årets skolflygning:
Fyra aktiva elever : Hugo, Daniel, Alexander och Carsten plus ett par enstaka andra elever.
Säsongen startade den 18 april och slutade den 19 november.
Vi har samlats 42 gånger men utan flygning fem av gångerna på grund av väder eller utebliven lärare. Medeltiden för flygskolan har varit dryga 3 timmar varje gång med ca 30 minuters aktiv flygning per elev vilket ger ungefär 18 timmars flygtid eller över 70 timmar för lärarna.
Vi har flugit Lajban, Graupner 400, "Recycle Lajban" och vår nya elkärra "Pinnen".

Det var några korvar kvar sedan gårdagens fältarbete så grillen fick tändas.

Den fina dagen lockade ut Nymöllabor både till fots och till häst.

Tisdagen den 21 november samlades det vanliga gänget för att bygga och prata. Sölve kom ner och visade upp sitt nya plan från Havanna-Magasinet. Det verkar vara ett kalasplan med höjd, sid och skevroder. Motor med bra drag och 1000 mAh batteri. Motorn sitter skyddad bakom en hög vinge och driver en skjutande propeller - pris ca 1500:- inklusive 4-kanalig sändare.
Lördagen den 25 november var det dags för säsongens andra inomhusflygning i Tianshallen. Det var nio seniorer och sex juniorer som tävlade i flugan. Det var mycket hård kamp och många brustna gummiband. Det är ingen skillnad i tider mellan juniorer och seniorer utan leken avgörs mest av turen (om det enbart var skicklighet och rutin skulle Bengt alltid ha vunnit ;-)
Vi måste nämna att Kurt P flög med en flugan som har landningsställ vilket är ett handikapp i tid fast ett väldigt snyggt sätt att starta och landa på.
Helges Kamikazeflygningar med Evert som mekaniker kunde gett helt andra resultat - det var upprepade studsar i både tak och golv i flygningarna men tiden fortsätter ju tills planet slutat flyga ;-)
Sven "fusade" genom att propellern ramlade av, Paul genom att gummibandet hoppade av bakre fästet.
Ett par flugor var modifierade efter senaste MFN - fast motorn måste vara original för rättvisan.

Juniorvinnare i fluganklassen blev Hugo M.

Sex personer tävlande i inomhushandluns och Josefin B var den som vann en grupp blandad med både juniorer och gubbar.

Inomhushandluns är nog en gren som kommer att utvecklas. Här finns säkert många nya sekunder att tjäna på lätta välflygande plan. Kostnaden är dessutom minimal för materialet som bara väger ett par gram.

Fem personer tävlade i balongjakt med "x-twin".

Alex K vann balongjakten genom att få sin första träff lite snabbare än Daniel O som tog andraplats på samma poäng.

 

 

Vi fick även se två helikoptrar i "Silverlitklassen" - än så länge har vi ingen tävlingsklass för de trevliga tingestarna.

Utom tävlan fick vi se uppvisning av två trevliga gummimodeller.
En Auster som är ett litet skalaplan flög fint.
En dubbeldäckad lättviktare visade fina flygningar.

 

 

 

Tävlingarna tog ungefär två timmar och därefter var det RC för hela slanten.

 Hallen var fylld av depronmodeller och det var nära till tak, väggar, golv, piloter  och andra modeller hela tiden. Några sammanstötningar är oundvikligt men inga allvarliga skador.

Nu väntar vi bara på en tävlingsgren för inomhus-RC där även de som har "riktiga" RC-modeller klarar av att vara med *;-)  Vad säger ni om Limbo med handikap?

 

 

Söndagen den 26 november flög vi efter vårt klubbmöte. Det var bara en enda flygande senior men han fick väldigt fina och jämna tider. Vädret var fint även om det inte var någon direkt termik.

Tisdagen den 28 är nog månadens sista träff.

Tre ungdomar och 5 vuxna träffades för att bygga och prata.
Mitt balsabygge behöver några "håltimmar" - det är ett lättsamt jobb.

Alex hade lockat morfar till Havannamagasinet och tjuvöppnade sina julklappar redan nu. Tre depronmodeller är på gång - men jag tror att Daniel/Jeppe leder ligan än så länge.

Fortfarande knappt startad visade Snobben upp bitar i vit 6 mm depron. Kvaliteten ligger väl så bra som de fabricerade modellerna och dekalplast kommer att göra maskinen extra proffsig.

Hugo och Daniel lekte mest och bråkade med varandra vid simulatorn.