Svenska Mästerskapen i Oldtimer modellflyg 2015
Den 23-25 juli i Bollerup - se även Mats Stömbergs blogg hangflyg.se (matti metsässä).
Intro Del 2 Del 3 Del 4

Oldtimerflyg är modeller med några år på nacken. Ofta är det modeller från 1940 och 1950, men även äldre och lite yngre modeller förekommer i de olika klasserna. Många av deltagarna flög med modellerna när de var unga och modellerna nya. Det är mycket mera damer med på OT-tävlingar än på modernare modellflygtävlingar så det är extra viktigt med att ha bekvämligheter i närheten av tävlingarna. Rinkaby har länge varit en bra tävlingplats med outnyttjade logement att vila och sova i på nätterna, men efter att den allmänna värnplikten försvann så har militärerna börjar utnyttja de kvarvarande övningsfälten väldigt intensivt och släpper inte in ideella föreningar och andra på samma sätt som tidigare. Det är tur att Bo-Eskil som är ny ordförande i SMOS har kontakter med Bollerup Lantbruktsinstitut och naturbruksgymnasium. Där finns det gott om tomma elevrum och fina ängar.
Jag har personligen inte haft möjlighet att åka till Bollerup för att titta men jag har förhoppningsvis bekanta som skickar lite bilder / Patrik Gertsson

De första bilderna från Tordageftermiddagens flygningar kommer från Anders Jönlid. Anders Bor på Österlen och är med i MK III Aviatörer i Kivik.
Anders skriver :
Lite foton från SMOS SM på Bollerup i dag.
Mest RC Segel eftersom det var det som intresserade mig mest idag.
Pga vädret (vind) komprimerade man tävlingarna, och RC startade med provstarter kl 1700 och tävlingarna i alla grenar startade 1800, därför blir det mest segel.
Med anledning av prognosen för lördagens och söndagens väder kommer samtliga tävlingar schemalagda till fredag/lördag att genomföras i morgon.


Samling och beskrivning av dagens moment.


Bo-Eskil Nilsson och Thomas Johansson drar igång aktiviteterna.


Här är något som har saknats på tidigare OT och friflyg-tävlingar. Grill med tillbehör på fältet. Det samlar pluspoäng till arrangören.


Martti Bogdanoff sätter upp sitt skydd.


SMOS kassör Ingvar Nilsson med sin Cloud Tramp
Juniorer är det inte allt för tätt med i någon modellflygklass och kanske glesast just i oldtimer. Kan detta vara ett barnbarn?
Alla är förstås lika välkomna men det behövs en hel del nya piloter.
Ju yngre desto bättre när man ser att det kan ta över 50 år för att bli riktigt erfaren.


Anders bilder från torsdagen visar mycket av den nyaste OT-klassen som är "2-meters" RC segelplan byggda i balsa.
Här är det tillåtet med moderna material som plastklädsel och epoxilim. Dessa modeller representeras nog främst av Blue Phoenix som fortfarande är en byggsats som finns att köpa, men det flögs många plan i samma klass under slutet av 60-talet och hela 70-talet och förstås även i dag. Här har vi tämligen modern nostalgi och man ser att många oldtimerflygare ställer upp med i denna klassen.


Owe Carlsson Asarum


Sven Landervik är det nog som gömmer sig bakom vimpeln till linan som drar upp planet.
Teleobjektiv får det att se ut som att planet är över husen men det är betryggande avstånd i verkligheten

 

Nya bilder från Anders Jönlid från fredagens flygningar
Som vanligt brukar det finnas oldtimerflygare från våra grannländer Norge Finland och Danmark med på de svenska mästerskapen.
Följande bilder visar att det är stor uppslutning på oldtimerflygarnas tävlingar.
Det blev ytterligare ändringar i dagens program, starten för OT-RC sköts upp till 1330 pga att många behövda inta lunch vid 1130.
Sven-Olof Schedvin fick dispens för att flyga 1130 eftersom ingen meddelat honom om ändringen och han hade annat för sig på eftermi